Skillnader vid factoring
Grundidén med att sälja fakturor är att minska administrationen och förbättra likviditeten. Detta gäller oavsett vilket kreditbolag som anlitas för denna tjänst. Men självklart finns det även stora skillnader mellan de olika bolagen. Har ert företag målet att börja sälja fakturor bör du först och främst jämföra villkoren hos de olika alternativen.
Kostnaden
För många är kostnaden den mest avgörande faktorn. Men helt lätt att jämföra kostnaden är det inte. Det finns avtal som innebär att enbart en procentuell del av fakturabeloppet betalas. Någon ytterligare kostnad finns i detta fall inte. Men det finns även de kreditbolag som har en startavgift eller årsavgift. Utöver det kommer fakturaavgiften. Vad som blir billigast kan därmed bero på hur mycket man kommer att sälja fakturor och vilka belopp dessa är på.
Tidsaspekten
Det finns två punkter att ta hänsyn till gällande tiden. För det första hur snabbt man kan bli kund. Hos en del kreditbolag tar det ett par dagar medan det hos andra enbart krävs verifiering med Bank-ID. Samtidigt har snabbare lösningar blivit allt mer efterfrågat och en stark konkurrensfördel. Med snabb identifiering och kreditkontroll går det att få hela processen klar och sälja fakturor på samma dag.
Den andra punkten att se till är hur fort pengarna betalas ut. Om företaget väljer att sälja fakturor på måndag morgon – kommer de att betalas ut på eftermiddagen? Eller kan man förvänta sig flera dagars hanteringstid på detta? De som säljer fakturor löpande, för att framförallt minimera administrationen, är inte speciell beroende av att fakturorna betalas samma dag. Men i det fall en försäljning sker för att täcka ett akut likviditetsproblem är tiden tydligt avgörande. Att ha möjligheten att sälja och få pengarna samma dag kan vara en tungt vägande faktor för vissa företag.
Regress – eller inte
Regress kan förenklas förklaras med ”ångerrätt”. Ett par fakturor säljs och pengarna betalas ut till företaget som valt att sälja dessa. Kunden ska sedan betala in fakturabeloppet till kreditbolaget. Detta via de betalningsalternativ som anges på fakturan. Skulle kunden inte göra detta kommer påminnelse att skickas ut och ärendet drivas längre. Samtidigt finns en längsta gräns. Om kunden fortfarande inte betalat fakturan inom denna tid kommer regress att användas. Därmed säljs fakturan åter till det företag som ursprungligen hade hand om den. På detta sätt kommer ”problemet tillbaka”.
Motsatsen är att denna möjligheten inte finns. Skulle det uppstå kreditförlust på grund av en obetald faktura kommer det i detta fall belasta kreditbolaget. Detta just eftersom de aldrig har möjligheten att sälja tillbaka dem.